Ponožkový den

16.06.2024 20:34

Celé to začalo už v únoru.

Oslovila nás (Klub ŽAP) místostarostka Prahy-8 paní Ludková spolu s paní Plchovou o spolupráci při chystané akci, která tehdy ještě ani neměla jméno, ale bylo jisté, že se bude týkat péče o nohy, ponožek, bačkůrek a nedonošených miminek, abychom upletly či uháčkovaly maličké ponožtičky pro nedonošené děti.

Dostaly jsme přízi a ty Žapky, které rády něco vyrábí si klubíčka rozebraly a daly se do práce. Zpočátku jsme přesně nevěděly, jak na to a proběhlo několik „porad“, kterak vyrobit bačkorku asi čtyřcentimetrovou. A pak už v šikovných rukách začala vznikat „barevná cukrátka“

Dopoledne 22.května jsme připravené, krásně zabalené, ponožtičky vyložily na stánek v tzv. bílém domě – budově Úřadu městské části Prahy 8. Hned vedle nás měla svůj stánek organizace Nedoklubko. To je dobrovolnická organizace nabízející pomoc rodičům dětí narozených před 37. týdnem těhotenství. Miminečka to jsou opravdu maličká, často i pod 1 kg porodní váhy. Po narození bývají ještě dlouhé týdny v péči dětských lékařů a sestřiček. A když nastane den, kdy odcházejí domů, dostávají rodiče tzv. startovací balíček od Nedoklubka. Jsou v něm informace o další péči, kontakty, kam se obrátit o rady nejrůznějšího rázu a nyní i první „střevíčky“ či „polobotky“ od Žapek.

Návštěvníci kupovali naše bačkorky a věnovali je miminkům.

Celá akce se velice vydařila. Prostor pro svou prezentaci dostaly i jiné charitativní organizace: např. Nové háro-paruky pro onkologicky nemocné děti, anebo Spokonožka, kde bylo možné získat informace o péči o nohy, vhodné obuvi, apod. Den se vydařil a většina lidí odcházela domů s pocity spokojenosti a radosti.

                                                                                                                                                                                                         Hela a Ála